Haber

Arabesk “baba” sesi: Müslüm Gürses

“Arabeskin Babası” ya da “Müslüm’ün Babası” lakaplarıyla tanınan arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses’in ölümünün üzerinden 10 yıl geçti.

Asıl adı Müslüm Akbaş olan sanatçı, 7 Mayıs 1953’te Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Fıstıközü köyünde tarım işçisi Mehmet ve Emine Akbaş çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi.

Zeyno ve Ahmet adında iki kardeşi olan Gürses’in ailesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle o 3 yaşındayken Adana’ya göç etti. İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Müslüm Gürses, bir süre ayakkabı tamircisi ve terzi dükkanında çalıştı.

1967 yılında Adana’da bir çay bahçesinde düzenlenen ses yarışmasına 14 yaşındayken annesinin desteğiyle katılan sanatçı, babasının engellemesine rağmen kazanan olarak dikkatleri üzerine çekti.

Usta sanatçı, yarıştan sonra “Gürses” soyadını kullanırken halk eğitim merkezinde müzik dersleri almaya başladı.

Kendisine yapılan teklifle kısa bir süre çay bahçesinde türküler söyleyen sanatçı, işler yolunda gitmediği için terziliğe dönmek zorunda kaldı.

Gürses, müzikteki ilk yıllarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlkokulu bitirdim. Dinlenmek yok. Adana’da çatıda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Sonra Çukurova Radyosu’nda sanatçı oldum.” Sözlerini kullandı.

İlk plağı “Emmioğlu/Ovada Taş Basma” büyük başarı elde etti.

Adana’da bir gazinoda başrol oyuncusu olarak sahneye çıkan Sadık Altınmeşe’nin rahatsızlanmasının ardından onun yerine sahneye çıkan sanatçı büyük ilgi gördü ve bir daha mikrofonu elinden bırakmadı.

Adana’nın çeşitli mekanlarında konserler veren Müslüm Gürses, 1967’den beri her Cumartesi TRT-Çukurova Radyosu’nda canlı olarak türküler seslendirdi.

İlk plağı “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma”yı 1968 yılında çıkaran sanatçı, kariyer basamaklarını hızla yükselmeye başladı.

29 Mayıs 1969’da babası annesini öldürünce sanatçı büyük bir şok yaşadı. Bir iddiaya göre Gürses’in kardeşi Zeyno Akbaş’ı aynı gün öldüren babası hapse girdi.

Hayatında bu noktadan bahsetmek istemeyen ünlü sanatçı, annesinin ölümünden sonra geldiği İstanbul’da “Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Mahvettiniz” ve “Don” adlı 45’lik iki plak kaydetti. Gitme, Jel Jel/Haram Aşk”.

Gürses, “Aşk Yüklü Kervanlar” adlı müziğiyle geniş kitlelere ulaşmayı başarırken, “Aşk Yüklü Kervanlar/Güzel Atışlar” adlı 45 adlı eseri 300 bin kopya ile dönemin rekorunu kırdı.

Askerliğini Mamak’ta yapan sanatçı, askerliğini yaptıktan sonra Burhan Bayar’ın bestelerinin yer aldığı çok sayıda plağı hayranlarıyla buluşturdu.

1990’lı yıllarda müzik dünyasında ikinci çıkışını yaptı.

Müslüm Gürses, 1978 yılında Anadolu gezisi nedeniyle Tarsus’tan Adana’ya dönerken trafik kazası geçirdi. Sürücünün hayatını kaybettiği kazada, öldüğü sanılarak morga kaldırılan Gürses son anda fark edilerek ameliyata alındı.

Kazada alnı ağır hasar gören sanatçının kafasına beynini korumak için plaka takıldı. Gürses kaza nedeniyle koku alma duyusunu kaybetti. Duyma duyusu da ciddi şekilde zarar gören sanatçı, yavaş yavaş konuşmaya başladı.

Usta sanatçı, “Senden Özür Dilerim”, “Asi” ve “Ben İnsan Değil miyim?” 1990’ların başında. Yaptığı albümlerle müzik dünyasındaki ikinci büyük çıkışını yaptı.

Yaşadığı acılarla sanatını yoğuran Gürses, şarkılarında umutsuz ve çaresiz hissedenlerin duygularını yorumlamaya çalıştı. Bir röportajında ​​Orhan Gencebay ile arasındaki farkı “Orhan abi bizim liderimiz. Orhan Gencebay ‘Böyle geldi, böyle gitmez’ diyor.

2006 yılında “Love Coincidences Severs” albümü ile çıkış yaptı.

Müslüm Gürses, “Gönül Teknem” albümünün yanı sıra yazar Murathan Mungan ile ortak projesi olan “Aşk Tesadüfleri Sever” albümünü 2006 yılında yayınlayarak müzikseverlerin beğenisine sundu.

David Bowie, Bjork, Bob Dylan ve Leonard Cohen gibi birçok yabancı müzisyenin bestelerine Mungan’ın yazdığı sözleri yorumlayan sanatçı, albümde Sezen Aksu ile birlikte Haris Alexiou’nun müziğini seslendirdi.

Hayatının son yıllarında repertuarına biraz da pop ve rock müzik ekleyen unutulmaz isim, Bülent Ortaçgil’in “Sensiz”, Nilüfer’in “Eski Yar”, Teoman’ın “Paramparça”, Tarkan’ın “İkimiz Yerine”, Şebnem Ferah’ı da seslendirdi. Kenan Doğulu’nun Sigara” ve Kenan Doğulu’nun “Tutamam Zamanı” adlı şarkılarıyla 2009’da “Sandık” ve 2010’da “Yalan Dünya” albümlerini kaydetti.

Onlarca albüm ve plak yaptı.

Gürses’in 1975-1978’de dört ayrı albümü “Müslüm Gürses”, 1976’da “Öldürmedin mi Yetmedi”, 1979’da “Gazla Şoför”, “Bağrıyanık”, 1980’de “Umutsuz Hayat”, “Gizemli Gözler” çıktı. , 1981’de “Yeterince Mutlu Ol”, 1982’de “Müzik Ziyafeti”, “Tanrı İstemezse”, 1983’te “Anlatamadım”, “Belalar Meyhanesi”, “Canımı Acıtmadı” 1984, “Yüzümü Güldür”, 1985, “Gitme”, “Aşka Giden Yol”, 1986, “Yıkıldım”, “Kırıldım”, “İlk Aşkım, Son Sevgilim”, “Sen” Hayatımı Harap Ettim”, “Önemli Değil” 1987, “Talihsiz”, “Aldatıldı” 1988″, “Belalılar”, “Vefasız Diyar”, “Geçmişten Bir Demet”, “Arabeskin Devler” 1989’da “Bir Fırtına Kopar”, “Bir Kadeh Daha Ver”, “Mahsun Kul”, “Müslüm Gürses Konser Albümü” , 1990 “Meyhaneci / Kırık Sâzım”, “Hüzünlü Günler”, “Arkadaşlar Kurban”, “Elveda Git” , 1991’de “Bir Bilsen / Zalim”, “Neredesin, Ben Neredeyim”, “Beni Yüreğimden Vurdun”, “Dinle Beni”, “Her Şey Yalan”, “Yaşamalısın”, “Müslüman 199’da 92” 2, 1993’te “Ah Gülümse”, “Dağlarda” Kar Olsam”, “Kralların Müzik Ziyafeti”, 1994’te “Senden Vazgeçmem”, “İnsaf – Kahire Resitali”, “Derdim” ” 1995’te “Bir Avuç Gözyaşı”, “Topraktan Bedene” 1996’da “Şiirlerim Şarkılarım”, 1997’de “Padişahım”, 1998’de “Usta – Ne Yazar”, “Neredesin”, 1998’de “Müslüm Gürses Klasikleri” albümleri yayınlandı.

1999 yılında “Arkadaşım”, “Garipler” ve “Vay Canım” albümleri müzikseverlerle buluşurken, 2000 yılında da “Babamdan böyle gördük”, “Fakir”, “Müslüman Türküler”, “Yalnızca” albümleri yayınlandı. , 2001’de “Yanlış Yaptım”. , “Dünya Yalan”, 2002’de Açık Hava Konseri albümleri 1, 2, 3, “Müslüm Baba ile Yolculuk”, “Paramparça”, 2003’te “Yandım”, ” Bizim Yerimize”, 2004’te “Uyanma Zamanı”, 2005’te “Ayrılık Acı Bir Şey”, 2005’te “Bakma”, 2006’da “Kalbim Kayığım”, “Aşk Tesadüfleri Sever”, “ 2009’da Sandık”, 2010’da “Yalan Dünya”, 2013’te “Veda – Ervah-ı Ezelde” ve “Baba Şarkıları 1-2” albümleri 2013 ve 2014 yıllarında piyasaya çıktı.

38 filmde rol aldı.

Müslüm Gürses de arabesk çılgınlığı döneminde Yeşilçam’a adım attı. Birden fazla musiki ve türkü olmak üzere 38 filmde rol alan Gürses, kamera karşısına ilk olarak 1979 yılında çektiği “Isyankar” filmiyle çıktı.

Sık sık suça sürüklenen ve alkol batağına saplanan gençlerin acı dolu hayat hikayelerini konu alan filmlerde rol alan sanatçı, kariyerinin son döneminde komedi filmlerinde de yardımcı oyuncu olarak yer almıştır.

Sanatçı 1980’lerde “Doğdu Yanık”, “İtirazım Var”, “Hasret”, “Kul’un Aşkı”, “Zeytin Gözler”, 1981’de “Yeter Mutlu Ol”, 1983’te “Anlatamadım”, 1983’te “Ağlayan Kader” filmlerini seslendirdi. 1984’te “Bir Yıldız Doğuyor”, “Çare Sensin Allahım”, “Yoksullar”, “Aşk Yeter”, 1985’te “Yüzümü Güldür”, “İkizler”, “Köleden Beter” “, “Yaratılamadım”, 1986’da “Serbest Çalışanlar”, “Çığlık”, “Şafak Vakti”, “Gelenek”, “Yıkım”, “Kader Rüzgarı”, “En Güzel Talih”, “Ben” Darıldım”, 1987’de “Oğlum”, “Talihsiz”, 1988’de “Yalnızlık Korkusu”, 1990’da “Bela Adamı”, “Dünya Boş”, “Sevmemeli” 2000, “A 2002’de “Akıllı ve Deli”, 2006’da “Muhabbet Kuşları”, “Ömerçip”, “Denge ve Manevra”, 2006’da “Amerikalılar Karadeniz’de 2”, 2008’de “Gizemli Gözler” ve 2011’de “Şov Biziniler” filmlerinde rol almıştır.

Muhterem Işık, Müslüm Gürses’in en büyük destekçisi oldu

Sinema oyuncusu Muhterem Nur ile ilk kez 1982 yılında çıktığı Malatya turnesinde tanışan ve ‘Sahneye ilk kim çıkacak’ tartışması yaşayan sanatçı, bu olaydan sonra Nur’un yanından ayrılmadı.

Çocukluğunda filmlerinin hiçbirini kaçırmayan ve çok hayran olduğu Muhterem Nur ile hayatına 1986 yılında katılan Gürses’in Muhterem Nur için “Gizemli gözler” şarkısını bestelediği söylenir. O dönem Türk sinemasında oldukça popüler bir konumda olan Nur, eşinin isteği üzerine sanat hayatına son vermiş ve Gürses’in en büyük destekçisi olmuştur.

Müslüm Gürses, eşi hakkında yaptığı açıklamada, “Herkese güvenmiyorum ama Muhterem Hanım bu dünyanın insanı değil. Bugün bir yere geldiysem bunda Muhterem Hanım’ın yüzde 90 hissesi var” dedi. .” Muhterem Işık, “Ben ondan önce yaşamadım. Mutluluğu ve huzuru anladım. Bir gün görmezse gözüm, ayağım çekilmez, kolum kalkıp ona yardım etmez” sözlerini kullandı. , o zaman Müslüm’ü rahat bırakacağım.” açıklama yapmıştı.

44 yıllık kariyerinde 78 albüme imza attı.

Gürses, 44 yıllık kariyerinin büyük bir bölümünde her yıl hızla birkaç albüm çıkardı ve toplam 78 albüm çıkardı. müzisyenler ve her türden müzikseverler.

Usta sanatçı, 15 Kasım 2012’de geçirdiği by-pass ameliyatının ardından akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alındı. Dört aydır yoğun bakımda kalan sanatçı, solunum cihazına bağlandı. Müslüm Gürses, tedavi gördüğü İstanbul Memorial Hastanesi’nde 3 Mart 2013’te hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Mütevazı karakteriyle tanınan Gürses’in hayatını beyazperdeye taşıyan ‘Müslüm’ filmi, sanatçının Şanlıurfa’daki çocukluğundan, Adana’daki keşfine ve İstanbul’da yıldız olana kadar bilinmeyen pek çok yönünü gözler önüne serdi. , 2018’de.

haber-karkamis.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu