DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan: 2. el otomobil pazarında hareketlilik başladı
DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, “ÖTV düzenlemesi ile birlikte belirsizlik sona erdi. 2022 yılının ikinci yarısından itibaren geciken talebin de etkisiyle piyasa hareketlendi.” söz konusu.
Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılında, tüm dünyada yeni araç arzındaki rezalet ve enflasyonist ortam nedeniyle otomotiv pazarı inişli çıkışlı bir dönem geçirdi. İkinci el otomobil pazarı da bu ortamdan etkilenen bir diğer sektör oldu. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, ikinci el otomobil pazarını değerlendirerek 2023 öngörülerini paylaştı.
Toplam Pazar 6,3 milyon adede yükseldi
Yıla Ocak ve Şubat aylarında sakin başladıklarını belirten Erol Gündoğan, “Haziran sonunda özellikle 2019 ile birlikte bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüme ile 3,1 milyon adetlik toplam satış rakamına ulaştık. ikinci çeyrekte yaşanan hareketlilik.” söz konusu.
Temmuz ayının prestijiyle kamuoyunun gündemine oturan ÖTV oranlarının ÖTV matrah güncellemesi gibi telaffuzların tüketici tarafında beklenti yarattığını belirten Gündoğan, “Araç fiyatları yüzde 10 düşmüş olsa da. -Yüzde 15 talep azalması nedeniyle tüketici beklentilerini karşılayamadı. Bu da hem ikinci el piyasası için hem de Temmuz-Kasım dönemini 2,4 milyon adetle kapatmış olması nedeniyle taleplerini erteleyen tüketiciler için kayıplara neden oldu.” dedi.
“Piyasadaki belirsizliğin sona ermesiyle hareketlilik başladı”
Erol Gündoğan, kasım ayının son haftasında açıklanan ÖTV matrah güncellemesinin modeller kesin olarak sınırlı olduğu için fiyatlarda beklenen etkiyi yaratmadığına işaret ederek, piyasadaki belirsizliğin sona ermesiyle hareketliliğin başladığını söyledi. Taleplerini erteleyen ya da ÖTV indirimi bekleyen tüketicilerin sıfır araçlardaki arz sorunu nedeniyle ikinci el otomobil almaya yöneldiğine dikkat çeken Gündoğan, “Kasım ayında 580 bin adetlik satışla ilk 11’de 5.6 milyon adet satıldı. yılın ayları. Aralık ayında da hareketliliğin devam edeceğini ve toplam pazarın bir önceki yıla göre yaklaşık %5,5 artışla 6,3 – 6,4 milyon adet seviyesinde kapanacağını öngörüyoruz” dedi.
“Temmuzdan beri ertelenen talep var”
Erol Gündoğan, kredi kullanma maliyetinin yüksek olması, kredi kullandırımının düşük olması ve dünyadaki enflasyonist ortam sonucunda otomobil fiyatlarının artması gibi faktörlerin satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Gündoğan, 2023 yılıyla ilgili şunları söyledi: “Ukrayna-Rusya savaşı, yarı iletken sorunu ve çip krizi, yeni araç tedarikinde yaşanan sıkıntıların 2023 yılında azalarak da olsa devam edeceğini gösteriyor. Sıfır araç pazarında yaşanan arz sıkışıklığı ve Temmuz ayından bu yana ertelenen taleplerle 2023 yılında da ikinci el piyasası hareketliliğini sürdürecek. Birinci yılın sonunda pazarın 3,5 – 4 milyon adede ulaşacağını öngörüyoruz. Özellikle tüketicilerin uygun maliyetli krediye erişimde yaşadıkları sorunlar giderilirse 6 ay.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı