Nilüfer’de afet bilinçlendirme eğitimleri
Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Bireysel Afet Farkındalık Eğitimi”ne katılanlar, deprem öncesi alınması gereken önlemler, deprem anında ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrendiler.
Her yıl yaklaşık 5 bin kişiye afet yardım eğitimi veren Nilüfer Belediyesi, Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük depremlerin ardından bu eğitimleri yoğunlaştırdı. “Bireysel Afet Farkındalık Eğitimi” adıyla yeni bir eğitim programı başlatan Nilüfer Belediyesi, vatandaşlara afet bilinci aşılıyor. Mart ayı boyunca her Pazartesi saat 18.30’da Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek eğitimlerin odak noktası sarsılıyor. Deprem öncesi alınması gereken önlemler ile deprem anında ve sonrasında yapılması gereken doğru davranışların paylaşıldığı eğitimlerde, katılımcılara diğer afetler hakkında da değerli bilgiler veriliyor. “Bireysel Afet Farkındalık Eğitimi”nin ilkini Nilüfer Belediyesi Sivil Savunma Amiri ve Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) Kurucu Lideri Fatih Işık verdi. Eğitime katılanlar da sorularının yanıtını buldu.
Depremin yeri ve zamanı olmadığına dikkat çeken Fatih Işık, her an hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaptı. Işık, “Ailemizle veya birlikte yaşadığımız insanlarla bir afet ve acil durum planımız varsa, acil durum çantası hazırladıysak, eşyalarımızı emniyete aldıysak, riskler doğrultusunda oluşabilecek riskleri analiz etmiş oluruz. mevcut tehlikeleri ve kırılganlıklarımızı ortadan kaldırmak için depreme karşı kapasitemizi geliştirdik. Toplum olarak en önemli konulardan biri afetlere ve acil durumlara nasıl hazırlanmamız gerektiğidir. Afet ve acil durumların en değerlisi sarsıntıdır. Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz. Nilüfer Belediyesi olarak her yıl 5 bin kişiye eğitim veriyoruz.”
Afet öncesi yapılacak hazırlıklara değinen Fatih Işık, “Aile planlaması yapılmalı. Aile bireylerinin yaşadığı bölgenin dışında bir irtibat kişisi belirlenmelidir. Ev alırken görselinden önce teknik bilgilere dikkat edilmelidir. Evdeki riskler belirlenmeli ve önlemler alınmalıdır. Yüksek ve devrilebilir eşyalar emniyete alınmalıdır. Engelli ve küçük çocuklar için bilgi kartları oluşturulabilir. Deprem çantası önemlidir. Deprem sonrası afet çantası olan biri avantajlıdır. Kahramanmaraş’ta bunun önemini gördük” dedi.
Depremin geçmesini beklemekten başka yapılacak bir şey olmadığını belirten Fatih Işık, “Deprem gelmeden evdeki katı eşyaları tespit edip, deprem anında yanlarında cenin pozisyonunda beklememiz gerekiyor. Çekyat, L koltuk birleşim yeri, bazalı yataklar çok sağlam.Sarsıntı devam ederken panik içinde koşturmanın bir anlamı yok.Büyük bir depremde yaşam alanımız yıkılırsa tüm merkezi düşük yük,sağlam -çerçeveli eşyalar hayatta kalmamızı sağlayacak boşluklar oluşturabilir.Pencerelerden uzak durmalıyız.İçe açılan oda kapıları dışarıdan yardım için sorun olabilir” dedi.
Afet sonrası yaşam alanının boşaltılması ve toplanma alanlarının ziyaret edilmesi gerektiğine değinen Fatih Işık, Nilüfer’de toplam 97 toplantı alanı olduğunu hatırlattı. Işık, “Depremden sonra paniğe kapılmadan hazırladığımız afet kitini yanımıza alıp merdivenler yıkılmadıysa binayı duvarın yanında bırakıp toplanma alanlarına geçmeliyiz. Nilüfer’de toplanma alanlarının tamamında bilgilendirme levhaları bulunmaktadır. Bu alanların hepsi etkili ve kullanılabilir yerlerdir. Nilüfer’deki toplantı alanlarında ise olması gereken metrekarenin üzerinde bir alana sahibiz. Toplanma alanları geçici barınma alanları değildir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı