Ticarete ilişkin ‘torba kanun teklifi’ TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda
TBMM Sanayi, Ticaret, Kuvvet, Olağan Kaynaklar, Bilişim ve Teknoloji Kurulu’nda perakende ticarette haksız ticari uygulamalara son verilmesini sağlayacak “torba kanun teklifi” görüşmelerine başlandı.
Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Bazı Kanunlar ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u görüşmek üzere toplandı.
Altunyaldız, şu anda dünya genelinde 400 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan kooperatiflerin ekonomik büyüklüğünün sadece Avrupa’da 2 trilyona yaklaştığını söyledi.
Dünyada her 10 kişiden 1’inin, Avrupa’da ise her 5 kişiden 1’inin kooperatif ortağı olduğunu anlatan Altunyaldız, insanı faaliyetlerinin merkezine koyan ve yaptığı işlerle piyasa aksaklıklarını düzenlemeye yardımcı olan kooperatiflerin aynı zamanda kooperatifçilere de fırsatlar sunduğunu ifade etti. daha büyük ve rekabetçi ticari işletmeler.
Kooperatifçiliklerle ilgili birçok değerli yönetmeliğin yasalaşmasıyla birlikte işleyişin daha da güçlendiğini belirten Altunyaldız, “Bugün tanıştığımız kanun teklifindeki hükümler ile kooperatiflere ilişkin bilgilerin elektronik ortama aktarılması sürecinde yaşanan mağduriyetlerin bir kooperatif olarak önüne geçiyoruz. Ticari uygulamalardaki adaletsizliklerin günümüz gelişmelerine uygun olarak tanımlanması ile ölçülülük, ölçülülük ve caydırıcılık ilkeleri kapsamında doğabilecek adaletsizliklerin etkin bir şekilde önlenmesi amaçlanmaktadır.
Perakende ticaret için düzenlemeler
Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Ziraat İşleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’na göre verilen ruhsatların geçerlilik süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarıldığını, lisanslı deponun ruhsat geçerlilik süresinin uzatıldığını söyledi. 2020 yılında ruhsat geçerliliği sona erecek olan işletmeler pandemi döneminde 1 yıl uzatılmıştır.
Teklifte Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da da değişiklik öngörüldüğüne dikkati çeken Koçer, şu bilgileri verdi:
“Rekabet ilkelerinden vazgeçmeden perakende bölümünde uygulamada karşılaşılan sorunları ortadan kaldırmak; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeleri arasında sürdürülebilir rekabet kuralları oluşturarak daha işleyen ve daha adil bir tedarik zinciri oluşturmak; haksız rekabet kavramı” dağıtım kanalının gelişimini sağlamak amacıyla dağıtım kanalı içerisinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkilerde ticari uygulama, sipariş iptalleri, prim ve fiyat talepleri, kampanyalı mal ve hizmet gibi konularda haksız ticari uygulamalar talepler, sözleşme şartları ve içerikleri, bedel ve giderleri belirlenir, haksız ticari uygulama yapılamayacağına karar verilir.”
Daha sonra komisyon genel olarak teklifi tartışmaya başladı.