Haber

Katar, BM’nin Libya’da seçim düzenleme çabalarını destekliyor

Katar, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily’nin Libya’da seçimlerin düzenlenmesi ve güvenlik ve istikrarın artırılmasına yönelik çabalarını desteklediğini açıkladı.

Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Katar’ın Trablus Büyükelçisi Khaled ed-Duseri ile Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menkuş bir araya geldi.

Düseri ve Menkuş, Libya’daki son siyasi gelişmeleri ve Libya halkının bir an önce seçimlerin yapılması talebi doğrultusunda Milli Birlik Hükümeti’nin devam eden çalışmalarını ele aldı.

Büyükelçi Düseri, Katar’ın BM Libya Özel Temsilcisi Bathily’nin ülkede seçim düzenleme ve güvenlik ve istikrarı artırma çabalarına verdiği desteği anlattı.

Menkuş ve Duseri, Libya ile Katar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin ve iki ülke arasındaki ortaklığın çeşitli alanlarda geliştirilmesinin değerine vurgu yaptı.

Bathily’nin seçim planı

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Şubat’ta BM Güvenlik Konseyi’nde bu yıl Libya’da seçimlerin yapılması için üst düzey bir komite kurulmasını önerdi.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Üst Düzey İdari Heyeti’ni kurmaya karar verdiğini belirten Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi.

Bathily ayrıca 5+5 Karma Askeri Komisyonu’nun ateşkes anlaşmasının uygulanmasında ilerleme kaydettiğini ve ateşkesin şu anda sürdürüldüğünü bildirdi.

Ayrıca Bathily, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğin temel sorunları çözmek için yeterli olmadığını belirtti.

Bathily, “Libya’da siyaset sektörü önemli bir meşruiyet krizi yaşıyor. Birçok kurum yıllar önce meşruiyetini kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörlerin önceliği bu krizi çözmek olmalıdır.” uyarılmıştı.

ABD, Libya’daki tarafları Bathily’nin seçim planını uygulamaya çağırmıştı.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkilerinin, yasama organının bileşenlerinin ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacaklarına dair herhangi bir ifade yer almıyor.

Değişiklik, cumhurbaşkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclisin başkent Trablus’ta ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’de toplanmasını içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere üç bölgenin ortasında eşit olarak belirlenecek Senato üye sayısının da yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşur.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin süreksiz anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu